poniedziałek - 22 kwietnia 2024
Najbliższe wolne dni
poniedziałek - 22 kwietnia 2024
Najbliższe wolne dni

5 PORCJI WARZYW, OWOCÓW LUB SOKU” – OGÓLNOPOLSKI PROGRAM EDUKACYJNY DLA KLAS I-III

W roku szkolnym 2023/2024 uczniowie naszej szkoły z klas I przystąpili do programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Realizacja programu odbywa się pod kierunkiem pedagoga szkolnego Edyty Warownej, która jest jego koordynatorem. 
Celem programu jest kształtowanie od najmłodszych lat świadomości i właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków. Chcemy pokazać rodzicom i przede wszystkim dzieciom z klas I-III, że owocowo-warzywne porcje są niezbędne w ich diecie i stanowią naturalne źródło cennych witamin oraz składników mineralnych. Według zaleceń ekspertów, warzywa, owoce i soki należy spożywać co najmniej 5 razy dziennie – każdego dnia. Jest to niezbędne minimum w codziennej trosce o zdrowie. 
W każdej klasie I odbyły się w II semestrze po 2 spotkania.  

 
 
 

W diecie każdego dziecka niezbędne są owoce i warzywa 

Każdego dnia organizm dziecka sprostać musi wzmożonemu wysiłkowi, zarówno umysłowemu jak i fizycznemu. Dlatego należy pamiętać, by dieta naszych podopiecznych była pełna warzyw, owoców i soków. Pomagają one zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na naturalne witaminy, składniki mineralne i energię.  Eksperci związani z organizacjami zdrowia: Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizacją Zdrowia (WHO), zalecają spożywanie minimum 400-500 g warzyw i owoców każdego dnia. Zawarte w nich witaminy wzmacniają odporność organizmu oraz są potrzebne do prawidłowej pracy mózgu – procesów uczenia się, zapamiętywania, koncentracji i uwagi, jak również uczestniczą w procesie uwalniania energii zawartej w pożywieniu. 

Należy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia 

Ponieważ organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać i magazynować większości witamin, sami musimy zadbać o ich regularne dostarczanie, co najmniej 5 razy w ciągu dnia. Jest to niezbędne minimum w codziennej trosce o zdrowie. Jedna porcja to średniej wielkości owoc, warzywo (bądź kilka mniejszych) lub sok (kartonik o poj. 200ml). Zatem jabłko, marchewka, 3-4 śliwki, garść jagód lub np.: mały kartonik soku pomarańczowego, czy szklanka soku przecierowego marchwiowo-owocowego to 5 przykładowych porcji. Warto zadbać, by każda porcja była inna – dzięki dużej różnorodności spożywanych warzyw i owoców mamy pewność, że organizm otrzymuje pełną gamę oferowanych przez nie, niezbędnych nam składników pokarmowych. 

Tylko 1/3 dzieci jada owoce i warzywa w odpowiedniej ilości w ciągu dnia 

Tymczasem dzieci są często nieświadome zasad zdrowego żywienia i potrzeb swojego organizmu. Z danych zebranych przez firmę badawczą IQS Quant Group w kwietniu 2010r. wynika, że tylko 31% dzieci i 33% matek jada owoce i warzywa co najmniej 5 razy dziennie. Tylko co siódme dziecko zabiera do szkoły na śniadanie warzywa. Zazwyczaj są one dodatkiem do kanapek (65%), rzadziej pojedynczym warzywem lub sałatką. Owoce do szkoły daje swoim dzieciom połowa kobiet – zazwyczaj w postaci surowej lub w formie soku. A przecież aż 81% dzieci lubi jeść owoce, przy czym prawie połowa dzieci sama sięga po owoce w domu. Wiele kobiet jeszcze nie wie, że sok może zastąpić jedną porcję owoców, czy warzyw, choć aż 71% matek docenia wygodę soku jako formy porcji. Dzięki intensywnym działaniom edukacyjnym sięgamy częściej po witaminy w płynie – więcej, bo aż 29% dzieci pija soki, a ich mamy wiedzą, że sok może być dobrą i wygodną formą podania owocu, także do szkoły.