W roku szkolnym 2022/2023 uczniowie naszej szkoły z klas III przystąpili do programu „ 5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Realizacja programu odbywa się pod kierunkiem pedagoga szkolnego Edyty Warownej , która jest jego koordynatorem.
Celem programu jest kształtowanie od najmłodszych lat świadomości i właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków. Chcemy pokazać rodzicom i przede wszystkim dzieciom z klas I-III, że owocowo-warzywne porcje są niezbędne w ich diecie i stanowią naturalne źródło cennych witamin oraz składników mineralnych. Według zaleceń ekspertów, warzywa, owoce i soki należy spożywać co najmniej 5 razy dziennie – każdego dnia. Jest to niezbędne minimum w codziennej trosce o zdrowie.
W każdej klasie III odbyły się w I semestrze po 3 spotkania.
Z uczniami klas I spotkamy się w II semestrze.
W diecie każdego dziecka niezbędne są owoce i warzywa
Każdego dnia organizm dziecka sprostać musi wzmożonemu wysiłkowi, zarówno umysłowemu jak i fizycznemu. Dlatego należy pamiętać, by dieta naszych podopiecznych była pełna warzyw, owoców i soków. Pomagają one zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na naturalne witaminy, składniki mineralne i energię. Eksperci związani z organizacjami zdrowia: Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizacją Zdrowia (WHO), zalecają spożywanie minimum 400-500 g warzyw i owoców każdego dnia. Zawarte w nich witaminy wzmacniają odporność organizmu oraz są potrzebne do prawidłowej pracy mózgu – procesów uczenia się, zapamiętywania, koncentracji i uwagi, jak również uczestniczą w procesie uwalniania energii zawartej w pożywieniu.
Należy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia
Ponieważ organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać i magazynować większości witamin, sami musimy zadbać o ich regularne dostarczanie, co najmniej 5 razy w ciągu dnia. Jest to niezbędne minimum w codziennej trosce o zdrowie. Jedna porcja to średniej wielkości owoc, warzywo (bądź kilka mniejszych) lub sok (kartonik o poj. 200ml). Zatem jabłko, marchewka, 3-4 śliwki, garść jagód lub np.: mały kartonik soku pomarańczowego, czy szklanka soku przecierowego marchwiowo-owocowego to 5 przykładowych porcji. Warto zadbać, by każda porcja była inna – dzięki dużej różnorodności spożywanych warzyw i owoców mamy pewność, że organizm otrzymuje pełną gamę oferowanych przez nie, niezbędnych nam składników pokarmowych.
Tylko 1/3 dzieci jada owoce i warzywa w odpowiedniej ilości w ciągu dnia
Tymczasem dzieci są często nieświadome zasad zdrowego żywienia i potrzeb swojego organizmu. Z danych zebranych przez firmę badawczą IQS Quant Group w kwietniu 2010r. wynika, że tylko 31% dzieci i 33% matek jada owoce i warzywa co najmniej 5 razy dziennie. Tylko co siódme dziecko zabiera do szkoły na śniadanie warzywa. Zazwyczaj są one dodatkiem do kanapek (65%), rzadziej pojedynczym warzywem lub sałatką. Owoce do szkoły daje swoim dzieciom połowa kobiet – zazwyczaj w postaci surowej lub w formie soku. A przecież aż 81% dzieci lubi jeść owoce, przy czym prawie połowa dzieci sama sięga po owoce w domu. Wiele kobiet jeszcze nie wie, że sok może zastąpić jedną porcję owoców, czy warzyw, choć aż 71% matek docenia wygodę soku jako formy porcji. Dzięki intensywnym działaniom edukacyjnym sięgamy częściej po witaminy w płynie – więcej, bo aż 29% dzieci pija soki, a ich mamy wiedzą, że sok może być dobrą i wygodną formą podania owocu, także do szkoły.