Program profilaktyczno – zdrowotny „5 porcji warzyw , owoców i soku”

Program profilaktyczno – zdrowotny „5 porcji warzyw , owoców i soku” w naszej szkole od kilkunastu lat!

CELE OGÓLNE PROGRAMU DLA UCZNIÓW KLAS I i III:

  • poznanie zasad zdrowego stylu życia,
  • wskazanie na wartości odżywcze warzyw, owocówi soków,
  • wdrażanie do sporządzania 5zdrowych posiłków dziennie,
  • estetyka spożywania posiłków,
  • uświadomienie uczniom konieczności różnorodnego i racjonalnego odżywiania się,
  • stymulowanie aktywności twórczej uczniów.

W I semestrze w klasach III a i III b odbyły się po 2 spotkania.

Koordynatorem programu w szkole jest szkolna pedagog –  Edyta Warowna.

Z klasami I spotkamy się w II semestrze.

Jedz więcej warzyw niż owoców

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie. Może wydawać się dużo, jeśli jednak uświadomisz sobie, że średnie jabłko waży ok. 150 g, 400 g dziennie jest jak najbardziej osiągalne.

Pamiętaj, że pięć porcji każdego dnia to zalecane minimum, a owoce powinny stanowić 2 z 5 porcji. Warzywa wybieraj jako 3 porcje z 5 i każdą kolejną. Warzyw nie da się zjeść za dużo, natomiast ilość owoców należy kontrolować, ponieważ zawarty w nich cukier( fruktoza), wbrew popularnemu nadal przekonaniu, jest tuczący, a nadmierne spożycie owoców może skutkować odkładaniem się energii w postaci tkanki tłuszczowej.