Program profilaktyczno – zdrowotny „5 porcji warzyw , owoców i soku” w naszej szkole od kilkunastu lat!
CELE OGÓLNE PROGRAMU DLA UCZNIÓW KLAS I i III:
- poznanie zasad zdrowego stylu życia,
- wskazanie na wartości odżywcze warzyw, owocówi soków,
- wdrażanie do sporządzania 5zdrowych posiłków dziennie,
- estetyka spożywania posiłków,
- uświadomienie uczniom konieczności różnorodnego i racjonalnego odżywiania się,
- stymulowanie aktywności twórczej uczniów.
W I semestrze w klasach III a i III b odbyły się po 2 spotkania.
Koordynatorem programu w szkole jest szkolna pedagog – Edyta Warowna.
Z klasami I spotkamy się w II semestrze.
Jedz więcej warzyw niż owoców
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie. Może wydawać się dużo, jeśli jednak uświadomisz sobie, że średnie jabłko waży ok. 150 g, 400 g dziennie jest jak najbardziej osiągalne.
Pamiętaj, że pięć porcji każdego dnia to zalecane minimum, a owoce powinny stanowić 2 z 5 porcji. Warzywa wybieraj jako 3 porcje z 5 i każdą kolejną. Warzyw nie da się zjeść za dużo, natomiast ilość owoców należy kontrolować, ponieważ zawarty w nich cukier( fruktoza), wbrew popularnemu nadal przekonaniu, jest tuczący, a nadmierne spożycie owoców może skutkować odkładaniem się energii w postaci tkanki tłuszczowej.